
Υπέρταση ονομάζεται η πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση στις αρτηρίες του σώματος, με αποτέλεσμα η καρδιά να αναγκάζεται να εργαστεί πιο εντατικά για την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα (εγκέφαλο – σπλάχνα – άνω και κάτω άκρα).
Στη μέτρηση της αρτηριακή πίεσης καταγράφουμε δύο τιμές:
Τη Συστολική Αρτηριακή Πίεση (ΣΑΠ, μεγάλη): Η πίεση συστολής του καρδιακού μυός, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 140 mmHg.
Τη Διαστολική Αρτηριακή Πίεση (ΔΑΠ, μικρή): Ο καρδιακός μυς χαλαρώνει μεταξύ των παλμών και η ΔΑΠ δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 90 mmHg.
Στο 95% των ασθενών η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής, καθώς δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο γνωστό παθολογικό αίτιο (παθήσεις νεφρών, αγγείων, καρδιάς, θυρεοειδούς, επινεφριδίων)

Προτού, λοιπόν, καταφύγουμε στη λήψη φαρμάκων, ας δούμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.
Μείωση σωματικού βάρους: Με την αύξηση του σωματικού βάρους έχουμε και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει άπνοιες στον ύπνο, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Το αδυνάτισμα είναι ένας δραστικός τρόπος για να μειώσει κανείς την αρτηριακή πίεση. Χάνοντας 5 kg έχουμε σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μεγάλη σημασία έχουν και η κατανομή του λίπους και η περίμετρος κοιλιάς.
Σωματική άσκηση: Καθημερινή σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 min μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 4-5 mmHg. Είναι σημαντικό να είναι τακτική η σωματική άσκηση, διότι η διακοπή της μπορεί να αυξήσει πολύ τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Αν κάποιος έχει προ-υπέρταση (ΣΑΠ = 120-139 mmHg και ΔΑΠ = 80-89 mmHg) μπορεί να μην εξελιχθεί σε υπέρταση με την τακτική σωματική άσκηση. Τρόποι άσκησης είναι το βάδισμα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι και ο χορός. Επίσης, η σωματική άσκηση προκαλεί μείωση και του stress. Η ευεργετική επίδραση μιας ώρας σωματικής άσκησης (προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου) ισοδυναμεί με αυτή που προκύπτει ύστερα από ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία ωρών.
Υγιεινή διατροφή: Τρώγοντας δημητριακά, τροφές πλούσιες σε κάλιο (φρούτα – λαχανικά) και γαλακτοκομικά χαμηλού λίπους (γάλα , γιαούρτι, κεφίρ, ανθότυρο, όχι όμως φέτα )μπορεί να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση κατά 14 mmHg. Στην Ελλάδα η μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα) , είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αρτηριακή πίεση.
Δίαιτα πτωχή σε αλάτι: Θα πρέπει, λοιπόν, να μην προσθέτουμε αλάτι στα φαγητά μας. Τα τρόφιμα περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες αλατιού για τις ανάγκες του οργανισμού. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε διάφορα μπαχαρικά και βότανα για να δίνουμε ποικιλία στη γεύση των φαγητών μας. Τα περισσότερα μπαχαρικά (πιπέρι, κανέλα, ρίγανη, κόλιανδρος, δενδρολίβανο, βασιλικός) βοηθούν και δεν βλάπτουν την υγεία μας. Μην χρησιμοποιείτε : αλλαντικά, κύβους ζωμού, ελιές, κασέρι, κεφαλοτύρι, παστά τρόφιμα, αλοιφές τροφίμων, κονσέρβες, κατεψυγμένα προ-μαγειρευμένα , fast food – γύρο , σουβλάκι, πίτσες κτλ ,προσέξτε τι θα φάτε σε εστιατόρια και ιδικά σε τσιπουράδικα. Μάθετε να διαβάζετε τις συσκευασίες τροφίμων και να δίνετε σημασία στην περιεκτικότητα νατρίου.
Περιορισμός του αλκοόλ που καταναλώνεται. Σε μικρές ποσότητες το αλκοόλ, 1-2 μερίδες την ημέρα,
Διακοπή καπνίσματος: Το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα βλάπτουν με πολλούς τρόπους την υγεία. Επιπλέον, η νικοτίνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Κάθε φορά που εισπνέουμε καπνό με οποιοδήποτε τρόπο (τσιγάρο, πούρο, πίπα, ηλεκτρονικό ) η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Γι’ αυτό η αποφυγή κάθε μορφής καπνίσματος είναι σημαντική στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Περιορισμός στην κατανάλωση καφέ: Περιορισμός στην κατανάλωση καφέ: Μετά την κατανάλωση καφέ, παρατηρείται μικρή παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. επιτρέπετε μόνο ο ελληνικός καφές και όχι οι φίλτρου η οι στιγμιαίοι τύπου Νες και εσπρέσο
Καλύτερη διαχείριση του stress
Ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή πίεση: Η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να μετράται μόνο στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο, αλλά και στο σπίτι. Η τακτική μέτρηση και παρακολούθηση των διακυμάνσεων της αρτηριακής πίεσης από τον ίδιο τον ασθενή είναι πολύ χρήσιμη. Αφού μάθει με τη βοήθεια του ιατρού ή του νοσηλευτή να μετράει σωστά την αρτηριακή πίεση, μπορεί να ελέγχει τα αποτελέσματα των ενεργειών του και να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα.
Προσοχή στα παυσίπονα: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο παρακεταμόλη (DEPON, PANADOL APOTEL ) απλή.
Αιαμτολογικός έλεγχος: κάθε 6 μήνες καλό είναι να ελέγχετε αιματολογικά : ουρία , κρεατινίνη, Να, Κ, Ca, Mg, γενική αίματος.