Η Κολπική Μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), στην οποία οι δυο άνω κοιλότητες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλότητες.
Συμπτώματα
Πολλές φορές τα συμπτώματα της Κολπικής Μαρμαρυγής δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «σιωπηλή πάθηση». Τα πρώτα, όμως, σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται είναι συνήθως:
Ζάλη
Σκοτοδίνη
Σύγχυση
Αίσθημα παλμών- ταχεία, δυσάρεστη αίσθηση στο θώρακα. Φτερούγισμα στον θώρακα.
Λαχάνιασμα
Αδυναμία
Θωρακικό άλγος στην άσκηση
Στηθάγχη – θωρακικό άλγος ή δυσφορία που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν αιματώνεται σωστά. Η στηθάγχη είναι πιθανότερο να εμφανιστεί όταν οι καρδιακοί σφυγμοί είναι πάρα πολύ γρήγοροι και η καρδιά πιέζεται ιδιαίτερα.
Υπόταση –χαμηλή αρτηριακή πίεση
Διαταραχές του μυοκαρδίου
Η Κολπική Μαρμαρυγή μπορεί να είναι περιστασιακή ή παροξυσμική, όταν τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται, διαρκούν για λίγα λεπτά έως ώρες και στη συνέχεια εξαφανίζονται, επίμονη, όταν ο καρδιακός ρυθμός δεν επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα από μόνος του, αλλά απαιτείται ειδική θεραπεία, προκειμένου να αποκατασταθεί, αλλά και μόνιμη, όταν ο καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί παρά μόνο με τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας.
Οι αρρυθμίες προκαλούνται από μια διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Η κολπική μαρμαρυγή είναι γρήγορη και άρρυθμη καρδιακή συχνότητα.
Ποια είναι τα αίτια της κολπική μαρμαρυγής;
• Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται στενά με την ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος
• Εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται σε νεότερους ασθενείς, χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα. Οι ειδικοί λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζεται ποτέ το αίτιο της κολπικής μαρμαρυγής.
• Υπέρταση- αυξημένη αρτηριακή πίεση
• Στεφανιαία αρτηριακή νόσος
• Συγγενείς καρδιοπάθειες- προβλήματα με την δομή της καρδιάς που υπάρχουν από την γέννηση του ασθενούς.
• Νόσοι της μιτροειδούς βαλβίδας
• Μυοκαρδιοπάθεια -σοβαρή νόσος όπου το μυοκάρδιο φλεγμαίνει
• Περικαρδίτιδα –φλεγμονή του περικάρδιου
• Προηγηθήσα καρδιοχειρουργική επέμβαση
• Υπερθυρεοειδισμός – ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί.
• Υπνική άπνοια – κοινή νόσος όπου ο ασθενής κάνει μια ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή,
• Κατάχρηση αλκοόλ- συστηματική ,υπερβολική, μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
• Κάπνισμα –το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλά καρδιολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.
• Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης- αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλούς καφέδες, ενεργειακά ποτά, και/ή αναψυκτικά. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη.
Θρόμβοι και εγκεφαλικό
Μια από τις συνηθέστερες επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής είναι ο σχηματισμός θρόμβων στην καρδιά. Καθώς το αίμα στις πάνω κοιλότητες τις καρδιάς (κόλποι) του ασθενούς στην κολπική μαρμαρυγή δεν ακολουθεί τον φυσιολογικό τρόπο εξώθησης και είναι ιδιαίτερα στροβιλώδης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων. Οι θρόμβοι μπορεί να φτάσουν στις κάτω κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες) και τελικά να καταλήξουν στους πνεύμονες ή την γενική κυκλοφορία. Θρόμβοι στην κυκλοφορία μπορεί
Ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή έχει διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσει εγκεφαλικό σε σύγκριση με άλλος ανθρώπους. 5% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγαλύτερος όσο πιο ηλικιωμένος είναι ο ασθενής. Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ακόμα περισσότερο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή:
· Υπέρταση
· Διαβήτης
· Καρδιακή ανεπάρκεια
· Ιστορικό θρομβώσεων (εμβολισμός)
Τα εγκεφαλικά μπορεί να είναι σοβαρά και να προκαλούν παράλυση σε μέρος του σώματος, προβλήματα ομιλίας, ακόμα και θάνατο. Η αριστερά, δεξιά ή και οι δύο πλευρές του σώματος μπορεί να επηρεαστούν.
Θεραπεία κολπικής μαρμαρυγής
Υπάρχει μεγάλο εύρος διαθέσιμων θεραπειών για την κολπική μαρμαρυγή
Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι η θεραπεία του αιτίου, όπως ας πούμε στην περίπτωση υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμού)- εάν θεραπευθεί ο θυρεοειδής, τότε λύνεται και το πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής. Κάποιες φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο νόσημα και ο ιατρός θα πρέπει να δοκιμάσει διάφορα θεραπευτικά σχήματα προτού καταλήξει στο κατάλληλο για τον ασθενή.
Φάρμακα για την πρόληψη εγκεφαλικού
Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις καρδιακές κοιλότητες που μπορεί να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία και να προκαλέσουν εγκεφαλικό. Ο ιατρός θα καθορίσει εάν ο ασθενής είναι υψηλού , μετρίου ή χαμηλού κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού και μετά θα αποφασίσει εάν θα χορηγήσει φάρμακα και ποια.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς, εάν έχει προηγούμενο ιστορικό εγκεφαλικού, θρομβώσεων προβλημάτων των καρδιακών βαλβίδων, υπέρταση, διαβήτη ή καρδιοπάθειας. Εάν κριθεί ότι απαιτείται θεραπεία, ο ιατρός θα χορηγήσει αντιπηκτικό.
Πρόληψη
Για να προληφθούν υποτροπές της κολπικής μαρμαρυγής:
· Μη καταναλώνετε προϊόντα και ποτά με καφεΐνη (ή τουλάχιστον ελαττώστε τα πολύ).
· Προσοχή με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως φάρμακα για το κρύωμα ου περιέχουν ψευδοεφεδρίνη και μπορεί να πυροδοτήσουν κολπική μαρμαρυγή.
· Κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλληλοεπιδρούν με τα αντιαρρυθμικά. Προσέξτε και συζητήστε το με τον φαρμακοποιό σας.
· Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αναφερθεί ότι μειώνουν τον επιπολασμό κάποιων καρδιακών αρρυθμιών.
