Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος και ουρική αρθρίτιδα πρέπει :
1. Να αποφύγουν την κατανάλωση μπύρας
2. Να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα αλκοολούχα ποτά
3. Να πίνουν πολλά υγρά και κυρίως νερό
4. Να διατηρούν φυσιολογικό το βάρος του σώματος τους
5. Να χάσουν σταδιακά και προσεκτικά βάρος αν είναι υπέρβαροι , αλλά να αποφεύγουν την εξαντλητική δίαιτα και την ταχεία απώλεια βάρους
6. Να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πουρίνες (μπύρα, ανθρακούχα με γλυκαντικά , αναψυκτικά, αντσούγιες, σαρδέλες σε λάδι και κονσέρβα, μαρίδες, ταραμοσαλάτα- αυγοτάραχο, ρεγγα, μαρίδα, μύδια, τόνος, μαγιά , ψωμί με μαγιά, γλυκά αρτοποιήματα όπως κέικ , κουλουράκια κ.τ.λ. ,αμύγδαλα, εντόσθια όπως καρδία , συκώτι , νεφροί, γλυκάδια, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, ζωμοί κρέατος, κύβοι ζωμών, σούπες, σάλτσες, μανιτάρια, σπανάκι, σπαράγγια, κουνουπίδι .
Τροφές που συστήνεται προσοχή στην κατανάλωση :
1. Αρνί, γαλοπούλα, μοσχάρι
2. Μπέϊκον
3. Πέρδικα
4. Πέστροφα
5. Χήνα
6. Μπακαλιάρος
7. Φασιανός
8. Όστρακα
Προτεινόμενα φαγητά για κατανάλωση :
Φρέσκα κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, μπανάνες
Σέλερυ, ντομάτες
Λαχανικά και πράσινα, λάχανα, μαϊντανό
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (κόκκινο λάχανο, κόκκινες πιπεριές, μανταρίνια, πορτοκάλια, πατάτες )
Φρουτοχυμοί και νερό (8-10 ποτήρια νερό την ημέρα)
Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες – ψωμί, ρύζι, δημητριακά, μακαρόνια
Σοκολάτα, κακάο, καφές, τσάι
Ανθρακούχα ποτά
Βασικά λιπαρά οξέα – τόνος και σολομός, λιναρόσπορος, φιστίκια
Φαρμακευτικά και παθολογικά αίτια πλην της κακής διατροφής
-Φάρμακα και βιταμίνες: διουρητικά φάρμακα, νιασίνη, βιταμίνη Β3, ανοσοκατασ

ταλτικά φάρμακα
-Ιατρικές παθήσεις: λέμφωμα μη-Hodgkin και λέμφωμα Hodgkin, υποθυρεοειδισμός, λευχαιμία, ψωρίαση, παχυσαρκία
